Help bij de evocatie!

Zet mee je schouders onder de evocatie over het leven van Pastoor Dergent

Om de twee jaar organiseert CC Het Gasthuis een grootse evocatie.
Na Sint-Rochus, Bloednacht en De Grecht wordt de evocatie dit jaar opgebouwd rond het leven van pastoor Dergent.


Wil je meewerken aan deze evocatie? Kom dan naar de opstartvergadering op 4 maart.

De evocatie over het leven van pastoor Dergent zal plaatsvinden op het dorpsplein van Gelrode tijdens het weekend van 28, 29 en 30 augustus.

Slachtoffer van oorlogsterreur

Op 15 augustus 2020 is het 150 jaar geleden dat Pieter-Jozef Dergent werd geboren in Geel. In 1893 werd hij tot priester gewijd. Van 1893 tot 1897 was hij onderpastoor in Bierbeek. Later werd hij pastoor in Gelrode, waar hij het slachtoffer werd van de Duitse oorlogsterreur.

Pastoor Dergent bleef zijn parochianen trouw toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op 26 augustus 1914 vervoerde hij drie gewonden uit Gelrode naar Aarschot. Bij zijn terugkeer sloten Duitse soldaten hem op in het stadhuis. Ze bespotten en mishandelden hem. Nadat hij weigerde om zijn geloof af te zweren, brachten de Duitsers hem om met drie revolverschoten.

100 jaar geleden kreeg pastoor Dergent een grafmonument in Gelrode. In 1960 werd een procedure tot zaligverklaring opgestart, tot nu toe zonder gevolg.

Wil jij mee je schouders zetten onder de evocatie over het leven van pastoor Dergent?

Kom dan op woensdag 4 maart om 20 uur naar ontmoetingscentrum Strooien Dorp in Gelrode (Rillaarsebaan 134). Op het programma staat een kennismaking met regisseur Geert Van den Broeck en met elkaar, een toelichting door de auteur en het productieteam en de planning: waar en wanneer repeteren?

Iedereen met goesting om deze productie tot een goed einde te brengen, is van harte welkom.
Van toneelspelers, figuranten, dansers, handige Harry’s en decorbouwers tot naaisters en technici.

Regie

De regie van de evocatie is in handen van Geert Van den Broeck. Hij kreeg de theatermicrobe van kinds af aan te pakken. Een leven als acteur-regisseur stond in de sterren geschreven.

Geert staat op de planken in de producties van ‘De Kleine Speeldoos’, speelt mee in andere gezelschappen, geeft presentaties en vervult TV-opdrachten… Ook als regisseur heeft hij heel wat op zijn palmares staan. Een prima basis om deze productie tot een goed einde te brengen

Kantoor
Cultuur - Artistiek
Klusjes
Helpen op feesten
Organiseren
Sociaal
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie